Concertarchief en geschiedenis

Concertarchief

Bekijk hieronder enkele affiches, een greep uit de talloze concerten die we reeds gaven.

flyer-kerst-2022-finaal
2591267
2662666
3094702
flyer-ryelandt-festival-2022-1-pagina-1
3424645
4602996
5695307
6645281
8431455
affiche-messiah
benefiet-senegal-flyer-eff_1
boir-choir
brahms-affiche_3
drie-koningen_1
herfstvonken_2
negende-beethoven
verdi-concert-2016-06-27

De geschiedenis van ons koor


Ons verhaal begon in de jaren ‘60 als ‘studentenkoor’ dat in de toenmalige Brugse Minnewaterkliniek ‘s zondags de mis opluisterde.Vandaar onze naam:
Vagantes Morborum, zwervers voor de zieken.

De studenten die in 1965 het koor hebben opgericht onder de naamVagantes Morborumzullen nooit vermoed hebben dat in 2015 het gouden jubileumjaar zou gehaald worden.
Na een studentikoze start met repetities in het toenmalige Minnewaterziekenhuis met als dirigent stichter Wim De Bondt, werd onder de leiding vanTony Vennemande top van de provinciale erkenning bereikt. Gestaag werd verder gewerkt aan de opgang en erkenning. Diverse concertreizen werden gemaakt naar Nederland, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten. Op verschillende concours behaalde het koor mooie resultaten. Onder leiding van Geert Claeys en Luc Delanghe werd de opgang bestendigd en uitgewerkt. Ook Bart Demylle droeg zijn steentje bij tot de verdere bloei van het koor. Elke dirigent met z’n eigenheid en muzikale accenten. Bart Naessens bracht ons in 2008 voor het eerst in het Concertgebouw met het ‘Magnificat’ van Bach, Mendelssohn en Vivaldi. In 2010 werd eveneens in het Concertgebouw ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms gebracht. Telkens hoogtepunten voor uitvoerders en publiek. Jarenland was er een regelmatige samenwerking met het ‘Orkest der Lage Landen’, thans de ‘European Philharmonia’, waarbij grotere werken konden uitgevoerd worden. Zo werden het ‘Requiem’ van W.A.Mozart, de ‘Negende Symfonie’ van Ludwig van Beethoven en ‘Carmina Burana’ van Carl Orff gebracht.
De lijn werd doorgetrokken onder leiding dirigent Korneel Bernolet. 2013 werd een jaar vol hoogtepunten waarbij onze concertreis naar het koorfestival in Ohrid, Macedonië een fantastische ervaring was. En als klap op de vuurpijl werd ons werkjaar 2013 bekroond met de uitvoering van ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn in het Concertgebouw te Brugge.
In het jubileumjaar 2015 vierde Vagantes Morborum zijn vijftigjarig bestaan. Een schitterend programma vol nieuwe uitdagingen en pareltjes van concerten werd voorbereid. Op vrijdag 27 maart 2015 brachten we een passieconcert ‘Sacrifice’ van Antonin Tučapský naast het 'Requiem' van Fauré. Op zondagmiddag 28 juni 2015 een feestelijk aperitiefconcert in de aula van het Sint-Lodewijkscollege. En als slot van ons jubileumjaar brachten we in Concertgebouw Brugge, in Leuven en in Koksijde drie uitvoeringen van ‘Messiah’ van ... jawel, W.A. Mozart!
Op 1 december 2017 stonden wij opnieuw in het concertgebouw voor de uitvoering van ‘Ein deutsches Requiem’ van J. Brahms. Het was het afscheidsconcert van Korneel Bernolet.
Met de komst van dirigent Gunter Carlier werden de deuren opengegooid en ook andere muzikale terreinen verkend. Voorjaar 2018 verzorgde het koor een benefietconcert met Afrikaanse liederen voor ‘De vrienden van Senegal Brugge’ samen met jeugdkoor Vivo! (Brugge) en djembéband in de kerk van Christus Koning (Brugge).
Lien Saey nam de fakkel over als dirigente in het najaar van 2019. Als jonge twintiger was dat voor haar evenals voor het koor een avontuur. Nu heeft Vagantes wel enige traditie in het geven van kansen aan jonge talenten: dus het klikte. Lien ging verder op de nieuw ingeslagen weg met als resultaat ‘Magnum Silentium, liederen geïnspireerd door stilte en rust en inkeer’, het eerste erg gesmaakte concert onder haar leiding. Na een lange gedwongen Corona pauze brachten we onder leiding van Lien het Requiem van Fauré, werkten we mee aan 'Hulde aan de directeur' ter ere van Joseph Ryelandt en voerden we tot slot in 2022 het Gloria van Vivaldi op.
In februari 2023 zijn we als koor in zee gegaan met een ervaren, professionele dirigent, Alexandros Kavvadas, geboren en getogen in Athene. Met Alexandros willen we de rijke traditie verder zetten en toewerken naar heel wat mooie muziekproducties, in eigen beheer en in samenwerking met andere koren en ensembles. Zo staat voor 2024 nu reeds het Weihnachtsoratorium van Bach op het programma